سئو تکنیکال چیست؟ چک لیست سئو فنی سایت
برای اینکه بتوانید رتبههای اول نتایج جستجو را کسب کنید، بهینه سازی و سئو داخلی سایت کافی نیست؛ سئو تکنیکال یکی از مهمترین بخشهای سئو سایت است که نباید آن را فراموش کنید یا نادیده بگیرید. وقت آن رسیده که یاد بگیرید چطور باید سایت را از نظر فنی بررسی کنید.
سئو تکنیکال یکی از مهمترین بخشهای سئو سایت است و با ایجاد ساختار و زیرساختهای بهینه فنی کمک میکند تا گوگل درک بهتری از صفحات شما داشته باشد. اما واقعا چرا سئو تکنیکال مهم است و چطور میتوان سایت را از نظر فنی سئو کرد؟ در این مقاله قصد داریم به بررسی کامل سئو تکنیکال بپردازیم تا بهترین نتیجه را صفحه نتایج جستجوی گوگل بگیرید.
سئو تکنیکال چیست؟
سئوی تکنیکال (Technical SEO) بخشی از فرآیند سئو سایت است که شامل بهینهسازی بخشهای فنی سایت میشود. زمانی که ربات موتورهای جستجو وارد سایت شما میشود، اگر بتوانند در کمترین زمان ممکن به بخشهای مختلف یک صفحه دسترسی پیدا کنند، شانس بیشتری برای گرفتن رتبه بهتر خواهید داشت. این در حالی است که طولانی شدن زمان بارگذاری و بررسی یک صفحه توسط رباتها، امتیاز منفی برای سئو سایت خواهد بود. المانها و عناصر مهم سئوی فنی شامل خزش (Crawling) یا همان یافتن صفحات جدید و آپدیت شده، نمایه سازی (Indexing)، رندر شدن سایت (Rendering) و معماری و ساختار وب سایت (website architecture) است.
هر چقدر وبسایت شما در سئو تکنیکال نظیر ساختار سایت، بهینه بودن سایت برای نمایش در کامپیوتر و موبایل، سرعت بارگذاری سایت و… امتیاز بهتری از سمت گوگل بگیرد، شانس بیشتری برای رسیدن به صفحه اول خواهید داشت. بنابراین بهینهسازی فنی سایت یا سئو تکنیکال یکی از بخشهای مهم سئو محسوب میشود.
چرا سئو تکنیکال اهمیت زیادی دارد؟
هر چقدر سایتتان از نظر فنی بهینهتر باشد، گوگل راحتتر به صفحات سایت شما دسترسی پیدا میکند. دلیلش این است که سایت در مدت زمان کمتری برای گوگل قابل بررسی است و به مرور زمان، محبوبیت سایت نزد گوگل بیشتر میشود. در چنین شرایطی مدت زمان ایندکس شدن صفحات سایت در گوگل ممکن است به کمتر از چند دقیقه برسد. این در حالی است که اگر سئو تکنیکال سایت به خوبی انجام نشده باشد، ممکن است ایندکس صفحات بلافاصله بعد از انتشار صفحه انجام نشود. بنابراین با بهینهسازی فنی سایت میتوانید شانس بیشتری برای رسیدن به رتبههای بالاتر داشته باشید. در واقع اگر ساختار سایت (Site structure) را بهبود بدهید به خزندههای گوگل کمک میکنید تا سایت شما را بهتر درک کنند.
تفاوت سئو تکنیکال، سئو داخلی و سئو خارجی چیست؟
شما برای بهینه سازی سایت خود و افزایش ترافیک آن، 3 فرایند سئو پیش رو دارید که یکی از آنها سئو تکنیکال استغ دو روش دیگر سئو داخلی و خارجی هستند که نباید از انجام آنها غافل شوید.
-
سئو داخلی و ویژگیهای آن
سئو داخلی به تمام فرآیندهایی گفته میشود که داخل سایت انجام میشوند؛ مانند تولید محتوا. در فرآیند تولید محتوا همه چیز داخل سایت انجام میشود؛ مثل لینکسازی داخلی، بهینهسازی متاتگها، آدرس سایت، انکرتکستها، توزیع کلمات کلیدی و…! پس سئو داخلی از مهمترین بخشهای سئو است و باید حتماً آن را جدی بگیرید.
-
سئو خارجی و ویژگیهای آن
سئو داخلی به تمام فرآیندهایی که برای بهبود رتبه بندی در خارج از سایت انجام میشوند، گفته میشود؛ مانند لینک سازی خارجی. هر چقدر سئو خارجی بهتر انجام شود، شانس شما هم برای رسیدن به صفحه اول گوگل بیشتر است. همچنین باید سعی کنید از دریافت لینکهای خارجی باکیفیت، مرتبط و معتبر غافل نشوید؛ چرا که تاثیر بسیار زیادی روی وضعیت سئو سایت شما خواهد داشت. البته باید بدانید سئو خارجی را در چه زمانی انجام دهید و در انجام آن نیز زیاده روی نکنید. در بک لینک رایگان مجموعهای از سایتهای با کیفیت برای لینکسازی خارجی را معرفی کردهایم و نکات ارزشمندی که به شما در لینکسازی خارجی کمک میکنند را نیز آوردهایم.
-
سئو تکنیکال یا فنی و ویژگیهای آن
مفهوم سئو فنی را کمی بالاتر بررسی کردیم؛ بهینهسازی سایت از نظر فنی. سئو فنی هم داخل سایت انجام میشود. اما تفاوت آن با سئو داخلی چیست؟ همه کارهایی که انجام میدهید، مربوط به بخش فنی، کدنویسی و ساختار سایت هستند.
برای اینکه بتوانید فرایند سئو را به طور کامل انجام دهید و سایت خود را از نظر سئو تکنیکال نیز بررسی کنید حتما یک افزونه سئو نصب کنید. افزونه رنک مث یکی از کاملترین افزونههای سئو سایت است که قابلیتهایی مانند نقشه سایت، سئو خودکار تصاویر، سئوی ووکامرس، سئو ویدئو و سئو محلی و 20 اسکیما دارد؛ این تنظیمات به بهبود رتبه شما کمک میکنند.
مراحل سئو تکنیکال؛ کارهایی که باید انجام دهید
اکنون که با مفهوم سئو تکنیکال آشنا شدید، احتمالاً این سوال برایتان پیش آمده که برای سئو فنی باید اقداماتی انجام داد؟ در ادامه چک لیست سئو تکنیکال را آوردهایم که یک لیست از تمام کارهای فنی است که باید انجام دهید را آوردهایم.
-
مطمئن شوید که کدهای سایتتان بهینه هستند
اگر قصد افزایش سرعت سایت را دارید، راهکارهای مختلی وجود دارد اما مهمترین آن بهینهسازی کدهای سایت است. ابزارهای مختلفی برای سنجش بهینه بودن کدنویسی سایت وجود دارد. همچنین افزونهها و ابزارهای مختلفی هم برای بهینهسازی کدها سایت بدون نیاز به کدنویسی هستند که در کمترین زمان، کدهایتان را به بهترین شکل ممکن بهینه یا فشرده میکند. اگر کاربر وردپرس هستید، پیشنهاد میکنیم از افزونههای فشردهسازی کدنویسی سایت استفاده کنید تا در کمترین زمان، بهترین نتیجه را بگیرید.
-
سرعت بارگذاری سایت را بررسی کنید
سرعت بارگذاری یا همان پرفورمنس سایت به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد؛ از هاست مناسب تا تعداد افزونه فعال روی سایت. در سئو تکنیکال باید سرعت بارگذاری سایت را در الویت قرار دهید. راهکارهای زیادی برای بهبود و بهینهسازی سرعت سایت وجود دارد. برای مثال اگر هاست شما ضعیف است، به سراغ یک سوریس هاستینگ قدرتمند و معتبر بروید. انتخاب قالب بهینه یکی دیگر از اقدامات برای بهبود سرعت سایت. برای بررسی سرعت سایت از ابزارهایی مانند جی تی متریکس و Page Speed Insight استفاده کنید که یکی از سایتهای تحلیل تکنیکال هستند و مجموعه پارامترهایی که روی سرعت سایت تاثیر دارند به همراه راهکارهای بهینهسازی ارائه میدهند.
-
از ریسپانسیو بودن سایت مطمئن شوید
یکی از مهمترین نکاتی که در چک لیست سئو تکنیکال باید رعایت کنید واکنشگرایی یا ریسپانسیو بودن سایتتان است. جالب است بدانید که بیش از 58 درصد کاربران از طریق موبایل جستجو میکنند. حال اگر رتبه اول نتایج جستجو باشید اما سایت شما ریسپانیو نباشد، کاربر سایت را ترک کرده و به سراغ سایت دیگر میرود. بنابراین باید سعی کنید لینکهای صفحه را با فاصله از هم درج کنید، فونتها را به صورت خوانا انتخاب کنید و عرض محتوا را صفحه نمایش موبایل یکسان کنید.
یکی از ابزارهای تست ریسپانسیو سایت ابزار Mobile-Friendly Test است که فقط کافی است شما لینک صفحه خود را وارد کرده تا بر اساس تجربه کاربری و استانداردهای گوگل آن را ارزیابی کند.
-
معماری و ساختار سایت خود را مشخص کنید
اگر یک سایت معماری و ساختار درستی داشته باشد، موتورهای جستجو راحتتر آن را درک میکنند. هر چقدر درک موتورهای جستجو از صفحات سایت شما بهتر باشد، شانس بیشتری برای ایندکس شدن دارید و سرعت ایندکس هم بسیار بالا میرود. برای ایجاد ساختار مناسب بهتر است ابتدا نوع ساختار را مشخص کنید و سپس آن را پیادهسازی کنید.
-
سایت مپ سایت خود را فعال کنید
آدرس تمام صفحات سایت در سایتمپ درج شده است و مانند نقشه راهی برای رباتهای گوگل عمل میکند. در این صورت هیچ محتوای مهمی از دست نمیرود و با خیالی آسوده میتوانید از آن استفاده کنید.
-
از استراکچر دیتا یا دادههای ساختاریافته استفاده کنید
گوگل برای راحتی خود، از برخی شاخصها جهت تعیین و کیفیت محتوا ارائه کرده است. با استفاده از آن به راحتی میتوانید از زبان نشانهگذاری استفاده کنید و کمک کنید تا گوگل و سایر موتروهای جستجو محتوای هر صفحه را بهتر درک کنند. استراکچر دیتا از طریق سایت Schema.org در دسترس کاربران قرار دارد و میتوانید از افزونه وردپرس هم استفاده کنید.
-
فایل Robots.txt را بررسی کنید
گاهی اوقات محتوای سایت کراول (Crawl) نمیشود و شما هم حواستان نیست؛ در چنین شرایطی باید دسترسی گوگل و قابلیت کراول سایت توسط رباتهای را بررسی کنید. اگر گوگل به سایت شما دسترسی دارد و در دستورالعملهای robots.txt کدی برای غیرفعال کردن دسترسی گوگل نوشته نشده است، نیازی نیست کاری انجام دهید. در غیر این صورت، باید حتماً به دنبال مشکل بگردید و هر چه سریعتر مشکل را رفع کنید. در واقع فایل Robots فایلی است که به ربات های موتور های جست و جو میگوید در کدام صفحات سایت جستجو کنند و همچنین از جست و جو در کدام صفحات خودداری کنند.
-
وضعیت ایندکس محتوای منتشرشده را بررسی کنید
یکی دیگر از مراحل بررسی سئو تکنیکال سایت، بررسی وضعیت ایندکس محتوای منتشر شده است. کافی است چند روز وضعیت ایندکس شدن محتوای منتشر شده را زیر نظر داشته باشید. در صورتی که محتوا سریع ایندکس میشود، یعنی مشکلی وجود ندارد. در غیر این صورت ممکن است گوگل تصمیم به ایندکس نکردن آن گرفته باشد یا این که از تگ noindex در فایل robots.txt استفاده کرده باشید. در این صورت کافی است این تکه کد را حذف کنید تا سایت شما به حالت قابل ایندکس برگردد.
-
لینکهای 404 را مدیریت کنید
در هر سایت ممکن است تعدادی لینک خراب، شکسته یا 404 وجود داشته باشد که از آن مطلع نباشید. وجود لینکهای شکسته باعث میشود تا کاربر یا موتورهای جستجو هنگام ورود به صفحه مقصد با ارور 404 روبرو شوند و به این ترتیب رتبه سایت شما پایین بیاید. بنابراین یکی از مهمترین مسائلی که در سئو فنی اهمیت بسیار زیادی دارد، از بین بردن لینکهای شکسته است؛ برای مثال شما باید لینکهای شکسته 404 را با ریدایرکت 410 حذف کرده و یا در صورت نیاز بعضی از آنها را به صفحه دیگری ریدایرکت کنید. لینکهای 404 را میتوانید در سرچ کنسول و بخش Pages مشاهده کنید. با افزونه رنک مث و ابزار اسکریمینگ فراگ نیز امکان مشاهده و بررسی لینکهای 404 وجود دارد.
-
از گواهی SSL امن استفاده کنید
یکی از مهمترین بخشهای سئو فنی مربوط به گواهی SSL است. استفاده از این گواهی به دلیل آن که اطلاعات و حریم خصوصی کاربران در سایت ما قرار دارد، اهمیت زیادی دارد. چرا که نباید این اطلاعات در جایی دیگر نفوذ پیدا کند. پروتکل HTTPS یکی از بهترین پروتکلهای موجود است که با استفاده از آن میتوانید اتصال امن برای کاربران برقرار کنید.
-
تمام آدرسهای سایت را به یک آدرس اصلی منقل کنید
گاهی اوقات برای یک سایت چندین آدرس و دامنه ثبت شده است. در این صورت، گوگل هر کدام از آنها را یک سایت جداگانه میشناسد و کپی بودن محتوای آن، منجر به کاهش رتبه سایتتان خواهد شد. بنابراین اگر چندین آدرس دارید، همه را به یک آدرس اصلی ریدایرکت کنید. فرقی نمیکند که به آدرس yourdomain.com انتقال دهید یا www.yourdomain.com! تنها چیزی که اهمیت دارد، در دسترس بودن سایت تنها با یک آدرس است.
ابزارهای سئو تکنیکال؛ چگونه سئو فنی سایت را بررسی کنیم؟
اکنون که با مفهوم سئو تکنیکال آشنا شدید، احتمالاً نیاز به ابزارهایی برای بررسی سئو فنی سایت خود دارید. برخی ابزارهای رایگان کمک بسیار زیادی به شما میکنند تا بدون هزینه، وضعیت فنی سایت خود را بهینهسازی کنید. چند مورد از بهترین ابزارهای سئو تکنیکال سایت عبارتند از:
ابزار گوگل سرچ کنسول
اولین ابزار سئو تکنیکال گوگل سرچ کنسول است؛ پایۀ ثابت تمام فرآیندهای سئو سایت! با استفاده از این ابزار میتوانید اطلاعات بسیار دقیق و کاملی بهدست بیاورید و سپس خطاهای مربوط به بخشهای مختلف سایت را حل کنید.
مهمترین اطلاعاتی که این ابزار در اختیار شما قرار میدهد شامل ارائه نقشه سایت، وضعیت دادههای ساختار یافته، لینکهای شکسته، وضعیت ایندکس مطالب و ریسپانسیو بودن سایت است.
ابزار Screaming Frog
یکی دیگر از ابزارهای پرکاربرد در بخش سئو سایت، ابزار Screaming Frog است. با استفاده از این ابزار میتوانید وضعیت سئو سایت خود را بررسی کنید و لیستی از مشکلات سایت در اختیار داشته باشید. این ابزار نسخه رایگان هم دارد که امکانات و دسترسیهای آن نسبت به نسخه پولی کمتر است.
مهمترین اطلاعاتی که این ابزار در اختیار شما قرار میدهد شامل پیدا کردن لینکهای شکسته، تحلیل متاهای سئو، گزارش محتوای تکراری، بررسی دادههای ساختار یافته، ادغام با ابزارهای گوگل، ترسیم معماری سایت و… است.
-
ابزار Mobile Friendly test گوگل
یکی دیگر از ابزارهای رایگان گوگل، ابزار Mobile Friendly test است. این ابزار زمانی کاربرد دارد که میخواهید تست سازگاری سایت را با موبایل بگیرید. دلیل آن هم این است که امروزه تقریباً همه کاربران از موبایل استفاده میکنند و بخش زیادی از آنها با استفاده از موبایل سایت شما را بازدید میکنند. بنابراین استفاده از این ابزار بسیار ضروری است تا مشکلات عدم نمایش صحیح سایت در گوگل یا پیدا کنید.
مهمترین اطلاعاتی که این ابزار در اختیار شما قرار میدهد شامل فونتها با حجم بالا، نزدیک بودن عناصر مختلف به هم در حالت موبایل، هم اندازه نبودن عرض محتوا با مرورگر موبایل، پیمایش افقی و… است.
ابزار PageSpeed Insights گوگل
یکی از ابزارهای مفید و توسعه یافته توسط گوگل، ابزار Page Speed Insight است. با استفاده از این ابزار میتوانید فاکتورهای مختلفی را برای سایت خود بررسی کنید، آن هم در دستگاههای مختلف! گزارش این ابزار شامل یک امتیاز کلی از 0 تا 100 است اما جزئیات بسیار خوبی هم ارائه میکند. اگر گزارش کلی بالای 90 درصد باشد، یعنی سایت در وضعیت خوبی قرار دارد اما باز هم قابلیت بهبود دارد. این ابزار در نهایت راهکارهای بسیار خوبی ارائه میکند که با استفاده از آن میتوانید وضعیت سئو تکنیکال سایت خود را بهبود ببخشید.
ابزار Ahrefs
ابزار Ahrefs یکی از قدرتمندترین ابزارهای سئو است که در بخشهای مختلف آن استفاده میشود. یکی از قابلیتهای این ابزار این است که سایتتان را از نظر فنی بررسی میکند و گزارشهای مربوط به آن را بر اساس اولویت ارائه میدهد. بسیاری از متخصصان این ابزار را در کنار Screaming Frog استفاده میکنند که نتیجه فوقالعادهای داشته باشد.
-
ابزار Web Developer
اگر اهل استفاده از ابزارهای آنلاین نیستید و به دنبال ابزاری میگردید که در لحظه اطلاعات هر سایتی که میخواهید را ارائه کند، از افزونه Screaming Frog در گوگل کروم استفاده کنید. این افزونه اطلاعات بسیار خوبی در مورد سرعت و عملکرد سایت ارائه میکند.
-
ابزار Schema Markup Validator
با توجه به اهمیت استراکچر دیتا، ابزار Schema Markup Validator برای بهینهسازی و سازماندهی استراکچر دیتا گزینه بسیار خوبی است.
کار با این ابزار بسیار ساده است! کافی است وارد سایت شوید و در نوار جستجوی بالا سمت راست، آدرس صفحه خود را وارد کنید. اگر اسکیما مشکلی داشته باشد، به شما اطلاعرسانی میشود اما اگر به درستی اضافه نشده باید حتماً کد را بررسی کنید.
سئو تکنیکال یا سئو فنی یکی از مهمترین فرآیندهای سئو است که اگر به درستی انجام شود تاثیر زیادی در بهینه سازی سایت برای موتورهای جستجو دارد در این قماله ابتدا گفتیم که مفهوم سئو فنی یا سئو تکنیکال چیست و سپس یک چلیست از تمام کارهایی که باید برای آن انجام دهید آوردیم.
در کتاب چک لیست سئو به شما کمک میکنیم تا با انجام چک لیست پایه سئو، سئو داخلی، سئو تکنیکال و سئو خارجی به رتبههای اول در نتایج جستجو برسید.