SSL چیست؛ همه چیز درباره SSL
گواهی SSL چیست و چگونه کار میکند؟ مطمئنا تاکنون پیش آمده است که وارد سایتهای مختلفی شده و با پیشوندهای HTTP و HTTPS مواجه شدهاید، اما تفاوت این دو در چیست؟ این تفاوت به خاطر فعال بودن SSL در سایتها است. در این مقاله درباره SSL Certificate صحبت کرده که چیست و در ادامه راهنمای جامعی در مورد فعالسازی SSL رایگان و پولی ارائه میدهیم.
در دنیای دیجیتال امروز، امنیت اطلاعات از اهمیت ویژهای برخوردار است. کاربران هنگام مرور وبسایتها انتظار دارند اطلاعات شخصی و حساس آنها مانند رمز عبور، اطلاعات بانکی و دادههای خصوصی دیگر، بهخوبی محافظت شود. اینجاست که فناوریهای امنیتی مانند SSL به میدان میآیند تا ارتباطات آنلاین را ایمنتر کنند. اما SSL چیست و چگونه میتواند از اطلاعات شما محافظت کند؟ در ادامه با این پروتکل امنیتی قدرتمند بیشتر آشنا میشویم.
SSL چیست؟
SSL مخفف عبارت Secure Sockets Layer (لایه سوکت امن یا اتصال امن) یک گواهی دیجیتال و یک پروتکل امنیتی است که هویت یک وب سایت را تأیید میکند و یک اتصال رمزگذاری شده را بین وب سایت و مرورگر فعال میکند. SSL برای امن کردن ارتباط بین کاربران اینترنت و سرورهای وب و همچنین رمزگذاری و محافظت از اطلاعات حساسی به کار میرود که بین مرورگر و وب سرور رد و بدل میشوند. SSL از دسترسی غیرمجاز به اطلاعات و لو رفتن اطلاعاتی مثل، رمز عبور، اطلاعات مالی و بانکی و غیره جلوگیری میکند. زمانی که SSL را برای سایت خود فعال میکنید یک ارتباط امن بین مرورگر و سرور ایجاد میشود، هر دو از SSL استفاده کرده و اطلاعات را محرمانه انتقال میدهند. SSL اولین بار توسط Netscape در سال 1995 با هدف اطمینان از حفظ حریم خصوصی، احراز هویت و یکپارچگی دادهها در ارتباطات اینترنتی ارائه شد.
SSL برای محافظت از دادههای حساس در انتقال، اطلاعات را با استفاده از الگوریتمها رمزگذاری میکند و در حین انتقال بین سایتها، سیستمها یا کاربران غیرقابل خواندن میشوند. نسخههای مختلف پروتکلهای امنیتی SSL در برنامههایی مانند ایمیل، چت و پیامرسانی فوری، VoIP و مرورگر وب به طور گسترده استفاده میشوند.
یکی دیگر از اقداماتی که برای افزایش امنیت وردپرس میتوان انجام داد، فعال کردن احراز هویت دو عاملی است که یک لایه امنیتی برای حفاظت از سایت شما اضافه میکند و مانع از حملات رایجی مثل بروت فورس و غیره به سایت شما میشود.
آیا SSL همان HTTPS است؟
در این بخش میخواهیم تفاوت بین SSL و HTTPS را بررسی کنیم؛ HTTPS ترکیبی از پروتکل انتقال ابرمتن (HTTP) با SSL یا TLS است و در واقع ارتباطات رمزگذاری شده و شناسه امن یک وب سرور را فراهم میکند. SSL به سادگی یک پروتکل است که ارتباطات امن آنلاین را ایجاد میکند. HTTPS مخفف Hyper Text Transfer Protocol Secure است و زمانی در URL شما نشان داده میشود که گواهی SSL برای سایت شما فعال شده باشد.
در واقع وبسایتی که SSL/TLS را پیادهسازی میکند، به جای «HTTP»، در URL خود «HTTPS» دارد.
چرا باید از SSL استفاده کنیم؟
SSL نوعی پروتکل رمزگذاری است که دادهها را بین مرورگرها و سرورها ایمن میکند تا نتوان آنها را رهگیری کرد. این امر باعث می شود هکرها نتوانند اطلاعات مشتری را بخوانند. در نهایت، گواهیهای SSL تجربه وبسایتی امنتری را برای کسبوکارها و مشتریان ایجاد میکند. در واقع، هدف از SSL ایجاد یک راه امن و مطمئن برای انتقال دادههای حساس، از جمله اطلاعات شخصی، جزئیات کارت اعتباری و اطلاعات ورود است تا مهاجمان سایبری امکان دسترسی و مشاهده دادهها و فایلهایتان را نداشته باشند.
پیاده سازی SSL برای بهبود امنیت و عملکرد سایت ضروری است و شرکتها و سازمانها باید گواهیهای SSL را به وبسایتهای خود اضافه کنند تا تراکنشهای آنلاین را رمزنگاری شده انجام داده و اطلاعات مشتریان را خصوصی و امن نگه دارند؛ بنابراین هر کسی سعی در جاسوسی از این دادهها داشته باشد، فقط یک مخلوط درهم و برهم از کاراکترها را میبیند که رمزگشایی آنها تقریبا غیر ممکن است.
به طورکلی، مرورگر/سرور بررسی میکند که آیا به گواهی SSL اعتماد دارد یا خیر. اگر چنین است، پیامی به وب سرور ارسال میکند. وب سرور برای شروع یک جلسه (session) رمزگذاری شده SSL یک تأییدیه امضا شده دیجیتالی را ارسال می کند. داده های رمزگذاری شده بین مرورگر/سرور و وب سرور به اشتراک گذاشته میشود.
SSL چطور یک اتصال امن را برقرار میکند؟
SSL یک روند احراز هویت به نام Handshake را بین دو دستگاه در حال ارتباط ایجاد میکند تا مطمئن شود هر دو دستگاه واقعا همان هستند که ادعا میکنند. همچنین دادهها را به طور دیجیتال امضا میکند تا به برقراری یکپارچگی داده کمک کند و تایید کند دادهها قبل از رسیدن به گیرنده نهایی دستکاری نشده باشند.
مراحل این اتصال امن را در ادامه ببینید:
- یک مرورگر یا سرور سعی میکند به یک وب سایت (وب سرور) که با SSL محفوظ شده است، متصل شود.
- مرورگر (مشتری) درخواست شناسایی وب سرور را ارسال میکند. وب سرور یک نسخه از گواهینامه SSL را برای مرورگر یا سرور ارسال میکند.
- مرورگر یا سرور گواهینامه SSL را بررسی میکند اگر فعال و قابل اعتماد باشد، پیامی را به وب سرور ارسال میکند.
- وب سرور یک تاییدیه امضا شده به صورت دیجیتال را برای شروع یک session یا جلسه رمزگذاری شده با SSL برگشت میدهد.
- سرور یک پیام تصدیق ارسال کرده و یک ارتباط امن شکل میگیرد و دادههای رمزگذاری شده بین مرورگر یا سرور به اشتراک گذاشته میشوند.
مثالی از نحوه عملکرد SSL
گواهینامههای SSL پروندههای کوچکی از داده هستند و همانطور که گفتیم یک ارتباط رمزگذاری شده بین یک وب سرور و مرورگر را ایجاد میکنند. این ارتباط تضمین میکند که تمام دادههایی که بین وب سرور و مرورگر منتقل میشوند، خصوصی بمانند. اگر SSL برای یک سایت فعال نباشد امن نیست و زمانی که وارد یکی از صفحات آن میشوید که حاوی فرم اطلاعات برای پر و ارسال کردن است، ممکن است اطلاعات وارد شده توسط یک هکر سرقت شوند. این اطلاعات هر چیزی از جزئیات یک معامله بانکی گرفته تا یک ایمیل برای ثبت نام در یک پیشنهاد باشند.
در زبان هکر، این مساله به عنوان «حمله میانبر» معرفی میشود.
با توجه به این موضوع، حملات چگونه اتفاق میافتند؟
در اینجا یکی از متداول ترین روشها را میگوییم: یک هکر برنامه کوچک و ناشناختهای را بر روی سروری که یک وب سایت را میزبانی میکند، قرار میدهد. این برنامه در پس زمینه منتظر میماند تا زمانی که بازدید کننده شروع به تایپ اطلاعات روی وب سایت کرده و آن را فعال میکند تا اطلاعات را ضبط کند و سپس آن را به هکر برگرداند.
کمی ترسناک شد، درست است؟ اما وقتی به یک وب سایت که با SSL رمزگذاری شده است مراجعه میکنید، مرورگر شما یک ارتباط امن با وب سرور برقرار کرده، به گواهی SSL را میبیند و سپس مرورگر و سرور را متصل میکند.
این ارتباط ایجاد شده به کاربر اطمینان میدهد که هیچ کس جز شما و وب سایت نمیتواند به آنچه تایپ میکنید دسترسی پیدا کند. این ارتباط فوراً اتفاق میافتد و سریع تر از اتصال به یک وب سایت غیر امن است. شما فقط باید به یک وب سایت با SSL مراجعه کنید و اتصال شما به طور خودکار به شکل امن برقرار میشود.
انواع گواهی SSL چیست؟
امروزه سه نوع گواهی SSL موجود است. گواهی نامه توسعه یافته (EV SSL)، گواهی سازمانی (OV SSL) و گواهی دامنه (DV SSL). در ادامه مفصلا به انواع SSL میپردازیم:
- گواهی Domain Validation یا DV
این نوع SSl فقط برای استفاده در یک دامنه خاص مجاز است و اعتبارسنجی آن فقط بر اساس اطلاعات دامنه انجام میشود. در واقع اطلاعات هویتی صاحب دامنه و سازمان بررسی نمیشود. این گواهی برای سایتهای شخصی مناسب است که فقط قصد تبدیل HTTP به HTTPS را دارند.
- گواهی organization validation یا OV
برای صدور این نوع گواهینامه علاوه بر اعتبارسنجی اطلاعات دامنه و صاحب دامنه، نام شرکت، سازمان، اطلاعات اشخاص حقوقی نیز بررسی میشوند. این SSL برای چند دامنه اعتبار دارد و برای سایتهایی که چند دامنه یا زیر دامنه دارند مثل سازمانها و ادارات دولتی مناسب است. اطلاعات تایید شده سازمانی در جزئیات SSL نشان داده میشوند.
- گواهی Extended Validation یا EV
این نوع SSL چیست؟ نوع پیشرفته گواهینامه اس اس ال است که امنیت و اعتماد بیشتری را برای یک سایت در نزد کاربران فراهم میکند. این نوع SSL به راحتی برای سایتها صادر نمیشود و برای صدور آن قوانین سختگیرانهای وجود دارد. اطلاعات سازمانی برای نمایش در مرورگر اضافه میشوند و برای سازمانهای بزرگی مناسب است که قصد برندسازی دارند. گوگل از این گواهینامه استفاده میکند.
چطور باید SSL را فعال کرد؟
برای برقراری ارتباط امن در سایت، باید چند گام ساده زیر را انجام دهید:
- وارد هاست سی پنل شوید.
- روی SSL/TLS از Security در cPanel کلیک کنید.
- در قسمت Install and Manage SSL for your site (HTTPS)، روی Manage SSL sites کلیک کنید.
- در بخش Install an SSL Website، بر روی Browse Certificates کلیک کنید.
- گواهی SSL را برای فعال کردن انتخاب کنید.
نکته: اکثر هاستها در حال حاضر این گواهینامه را به صورت رایگان و پولی ارائه میدهند و فقط برای گواهیهای OV و EV گواهی باید تایید شود؛ یعنی همان مالکیت دامنه و اطلاعات کسب و کار.
مزایای استفاده از SSL چیست؟
با استفاده از SSL یا لایه اتصال امن میتوانید از اطلاعات سایت خود و کاربران در برابر حملات سایبری محافظت کنید؛ سایر مزیتهای استفاده از عبارتند از:
- بالا بردن اعتماد کاربران: با نصب و فعالسازی SSL میتوانید تجربههای ایمنتری برای مشتریان خود ایجاد کنید؛ به این ترتیب با خیال راحتتری اطلاعات هویتی را در اختیار شما قرار میدهند و همین مساله باعث افزایش نرخ تبدیل میشود.
- تامین امنیت سایت با رمزگذاری اطلاعات: SSL با انتقال دادههای مشتری و دادههای داخلی از آنها محافظت کرده و از سرقت دادهها توسط هکرها جلوگیری میکند.
- بهبود رتبه و سئو سایت: یکی از مزیتهای نصب و فعالسازی SSL بهبود رتبه صفحات سایت شما در نتایج جستجو است. فعال بودن SSL یک سیگنال مثبت برای گوگل تلقی میشود و سایت شما را یک سایت امن در نظر گرفته در سرچ گوگل رتبه بالاتری به آنها میدهد.
معایب استفاده از SSL چیست؟
با وجود همه مزیتهایی که استفاده از SSL دارد، فعالسازی این گواهی ممکن است چالشهای زیر را برای سایت شما داشته باشد.
- هزینه فعالسازی SSL: ممکن است نصب و خرید SSL هزینهبر باشد اما امروزه بسیاری از شرکتهای هاستینگ گواهینامه SSL رایگان به کاربران ارائه میدهند و دیگر نیاز نیست برای SSL هزینه کنید.
- افت سرعت سایت: به دلیل رمزنگاری اطلاعات ممکن است به منابع سرور بیشتری نیاز داشته باشید؛ این مساله ممکن است روی عملکرد سایت شما تاثیر گذاشته و باعث افت سرعت صفحات شما شود. برای جلوگیری از این مساله بهتر است از یک هاست قدرتمند استفاده کنید.
نکته: با این حال، استفاده از پروتکل SSL در حال حاضر منسوخ شده و امروزه نسخه جدیدی از SSL یعنی TLS (Transport Layer Security) جایگزین آن شده است. TLS توسط نیروی مهندسی اینترنت (IETF) توسعه یافته داده شده است.
فعال بودن SSL به این معناست که جزئیاتی که شما جمع آوری میکنید خصوصی هستند و به مشتری اطمینان میدهد که وقتی قفل و HTTPS:// را میبینند، حریم خصوصی آنها حفظ میشود. گواهی نامههای SSL بر اساس سطح اعتبار و رمزگذاری ارائه شده و طبقه بندی میشوند.
سلام ممنون از مقاله خوبتون
آیا گوگل وبسایتهای بدون SSL را جریمه میکند؟