راهنمای تشخیص و رفع مشکلات سئو فنی
یکی از مهمترین اقدامات در بررسی سئو بررسی مشکلات فنی سایت است اگر شما بهترین محتوا را داشته باشید ولی سایت از نظر فنی مشکل داشته باشد گوگل نمی تواند به محتوای شما دسترسی پیدا کند. مشکلات Technical SEO از مواردی است که هر وبمستری باید برای رفع آن اقدام کند. در این مقاله به سراغ رایج ترین مشکلات سئو تکنیکال (technical SEO) و راه حل های رفع آن ها می رویم.
سئو تکنیکال (Technical SEO) چیست؟
سئو تکنیکال، در کنار سئو on page و off page یکی از مهم ترین ارکان سئو سایت شما محسوب می شود. منظور از سئو تکنیکال، کارهایی است که به استاندارد کردن صفحات برای موتورهای جستجو می پردازد؛ به این صورت که خزش را برای روبات های گوگل آسان کند. به این ترتیب سایت شما برای خزنده های موتور جستجو محبوب می شود و باعث بهبود وضعیت ایندکس، خزنده و کارایی کلی بهتر یک سایت خواهد شد.
-مشکلات سئو فنی و سئو تکنیکال
سئو فنی شامل مؤلفه هایی مانند عناوین صفحه، برچسب عنوان ها، پاسخ های هدر HTTP، نقشه های XML ، ریدایرکت 301 و متا داده است. همچنین شامل تجزیه و تحلیل، تحقیقات کلمه کلیدی، توسعه پروفایل بک لینک یا استراتژی های رسانه های اجتماعی نمی شود. در ادامه به چندین تکنیک برای تشخیص مشکلات سئو فنی پرداخته می شود که اغلب مورد غفلت قرار می گیرند.
-پروتکل HTTPS برای موتورهای جستجو اهمیت دارد
امنیت سایت با HTTPS از اهمیت بالایی برخوردار است. قبلاً تنها سایت های تجاری از پروتکل HTTPS استفاده میکردند؛ اما امروزه استفاده از آن بسیار رواج یافته. برای بررسی اینکه سایت شما HTTPS است، کافی است نام دامنه خود را در Google Chrome و یا درFireFox تایپ کنید. اگر پیام “امن” را مشاهده کردید، سایت شما ایمن است. اما در صورتی که سایت شما از پروتکل HTTPS استفاده نمیکند کافی است مجوز SSL را نصب کنید که بعد از نصب این گواهینامه سایت شما ایمن خواهد شد. شاید کم اهمیت به نظر برسد، این مورد در سئو فنی سایت از اهمیت زیادی برخوردار است.
-از ایندکس بودن صفحات وب سایت مطمئن باشید
اگر سایت شما در نتایج گوگل ظاهر نمی شود، ممکن است در ایندکس بودن صفحات وب شما مشکلی پیش آمده باشد و در صورتی که ایندکس نباشند در موتورهای جستجو یافت نمیشوند.
برای اینکه مطمئن باشید سایت شما در گوگل ثبت شده در مرورگر خود site:sitename.com را وارد نمایید. البته توجه داشته باشید بجای sitename آدرس سایت خودتان را وارد کنید.
با این روش می توانید تعداد صفحات ایندکس شده سایت خود را مشاهده نمایید. البته ممکن است برخی از صفحات سایت خود را نبینید یا برخی صفحات غیر مرتبط را در این جستجو مشاهده کنید؛ در این حالت بهتر است جستجوی عمیق تری در صفحات سایت مانند صفحه وبلاگ یا محصول داشته باشید.
و یا حتی امکان دارد سایت شما نسخه جدید از وب سایت قبلی باشد پس شما باید نسخه قدیمی را بررسی کنید زیرا احتمال دارد صفحات وب سایت قدیمی ریدایرکت شده باشند.
در هر حال به ایندکس بودن صفحات وب سایت خود اهمیت دهید زیرا نکته مهم و قابل توجهی در سئو تکنیکال می باشد.
-فایل Robots.txt را فراموش نکنید
اگر مشاهده کردید که صفحات وب سایت شما هیچ کدام ایندکس نشده اند به این نکته پی ببرید که باید فایل Robots.txt را بررسی نمایید.
به مسیر yoursitename.com/robots.txt مراجعه نمایید و بررسی کنید که موارد زیر نمایش داده نشوند:
User-agent: *
Disallow: /
در صورت مشاهده Disallow: / با توسعه دهنده وب سایت تماس بگیرید و یا اگر پیچیده و طولانی است حتما خط به خط آن را بررسی نمایید.
-توجه به NOINDEX در رفع مشکلات فنی سئو
صدمه های وارد شده از سمت NOINDEX نسبت به Robots.txt بیشتر هستند. زیرا در صورت تنظیم نادرست Robots.txt صفحات وب سایت شما از فهرست ایندکس گوگل خارج نمی شوند؛ اما با NOINDEX به آسانی صفحات از ایندکس گوگل خارج میشوند.
پس بهتر است توسعه دهندگان قبل از اجرای آنلاین وب سایت خود وضعیت NOINDEX را بررسی نمایند.
جهت بررسی این موضوع روی صفحات سایت کلیک راست کنید و View Source Code را انتخاب کرده و از دستور Find برای یافتن خط کدهایی که شامل NOINDEX یا NOFOLLOW هستند، استفاده کنید مانند:
<meta name=”robots” content=”NOINDEX, NOFOLLOW”>
در صورت مشاهده NOINDEX یا NOFOLLOW در کد منبع خود با توسعه دهنده وب خود مشورت نمایید اگر که دلیل شخصی برای تغییر وجود ندارد از او بخواهید آن را به صورت زیر تغییر دهد:
< meta name=”robots” content=” INDEX, FOLLOW”>
-نقشه XML سایت را دریابید
نقشه های XML به ربات های جستجو گوگل کمک می کنند تا به طور هوشنمدانه و موثر در سایت شما نفوذ کرده و اطلاعات بیشتری راجع به صفحات سایت شما کسب کنند.
جهت بررسی آدرس سایت خود را در مرورگر به همراه /sitemap.xml وارد نمایید و سپس اگر وب سایت شما نقشه سایت نداشته باشد و یا خطای 404 به شما نمایش داده شود.
بهتر است در اولین اقدام با استفاده از ابزار تولید نقشه سایت xml یا استفاده از افزونه Yoast SEO آن را ایجاد نمایید. می توانید راهنمای سایت ما را در مورد ایجاد نقشه سایت برای سایت های وردپرسی را مطالعه کنید. به کمک افزونه یواست سئو می توانید این کار را به راحتی انجام دهید.
-سرعت سایت را دست کم نگیرید
اگر که سایت شما به طور معمول در 3 ثانیه یا کمتر بارگذاری می شود، به این نکته توجه کنید. زیرا سرعت هم برای کاربران و هم گوگل از اهمیت بالایی برخوردار است.
برای شناسایی مشکلات خاص سرعت در سایت میتوانید از Google PageSpeed Insights استفاده کنید که حتما حالت دسکتاپ و موبایل را بررسی کنید.
راه حل های این مسئله شامل بهینه سازی، فشرده سازی تصاویر، بهبود حافظه پنهان مرورگر، بهبود زمان پاسخگویی سرور و … میباشند.
-یکدست بودن آدرس های URL را جدی بگیرید
این مشکل سئو تکنیکال زمانی بروز می کند که شما چند صفحه با محتوای یکسان دارید، ولی آدرس های URL آنها متفاوت است و در نتیجه رتبه سایت شما به تعداد این لینک ها تقسیم می شود و سبب افت رتبه سایت شما می شود.
برای رفع این مشکل شما، آدرس های مختلف از صفحه اول سایت خود را در مرورگر امتحان کنید تا بتوانید این آدرس ها را شناسایی کنید.
حتی می توانید با وارد کردن site: و در ادامه آدرس سایت، به آدرس های URL که گوگل ایندکس کرده دسترسی پیدا کنید که پیشنهاد می شود در بازه های زمانی مرتب این مورد را چک نمایید.
-ارزش تگ Rel=canonical را بدانید
این تگ برای کلیه سایت ها با محتوای یکسان بسیار مهم است. صفحات ارائه شده پویا می توانند مانند مطالب تکراری در گوگل باشند. به همین خاطر برچسب Rel=canonical از اهمیت اساسی برخوردار است.
برای بررسی این مورد باید ببینید آیا صفحات مهم سایت شما از تگ Rel=canonical استفاده میکنند یا نه. که این مورد بسته به محتوای سایت و بستر وب شما، میتواند متفاوت باشد.
-متن بر روی تصاویر درج نمایید
گوگل تا حدودی قابلیت خواندن متن روی تصاویر را دارد. به همین خاطر پیشنهاد می شود که که از درج متن بر روی تصاویر نیز استفاده کنید. هر چند که در ارتقا رتبه سایت چندان اهمیت ویژه ای ندارد اما بهتر است که متن را با کمک CSS بر روی تصاویر درج نمایید از کد های زیر می توانید استفاده کنید:
-به برچسب alt توجه کنید
تصاویری که لینک شکسته دارند و آن هایی که برچسب alt را ندارند موقعیتی برای از دست دادن SEO فراهم می کنند. که این یک کار ساده برای تقویت ارزش جستجوگرها در صفحه شما از طریق تصویر است.
قرار دادن ویژگی alt برای نظارت بر محتوا تصویر که بخشی از رویههای عملیاتی SEO شماست را آسان تر میکند.
-بک لینک های شکسته و خراب را اصلاح نمایید
گاهی برای شما پیش آمده که با بک لینک های شکسته یا خراب بعد از انتقال سایت به هاست مواجه شده باشید. در قدم اول باید به سرعت این موارد را بررسی و تصحیح نمایید.
ابزارهای زیادی در زمینه شناسایی بک لینک های شکسته مانند Google Search Console وجود دارند که میتوانید از آنها استفاده نمایید.
- مشاهده تعداد نادرست واژهها در صفحه:
شاید به این مورد برخورده باشید که با اینکه تعداد واژههای موجود در صفحه ای از وب سایت شما کمتر از 100 واژه است اما هنگام بررسی سایت با ابزار Screaming Frog متوجه تعداد بیشتری واژه موجود در صفحه شوید در همین مرحله بدانید که مشکلی وجود دارد.
این مشکل می تواند به خاطر کدهای جاوا اسکریپت و یا CSS باشد در این حالت بهتر مشکل را با توسعه دهندگان وب در میان بگذارید.
-توجه به Meta Refresh در رفع مشکلات فنی سئو
شاید شما در حال خواندن مطلبی در سایتی باشید اما ناگهان احساس کنید که صفحه رفرش شده است و به منوهای سمت چپ یا راست مطالبی افزوده شده است و یا حتی به صفحه ی دیگری منتقل شدید؛ مانند ریدایرکت 301. همه این موارد به سبب متا تگ ها صورت گرفته است. موارد استفاده از متا تگ ها برای بارگذاری مجدد صفحات وب است که در سایت هایی که مطالب آنها هر لحظه بروز می شود کاربرد دارد.
این تگ ها در دسته بندی ریدایرکت ها جای گرفته اند. استفاده از این تگ ها به اندازه ای مخاطره آمیز است که کارشناسان گوگل نیز استفاده از آنها را برای ریدایرکت آدرس صفحات توصیه نمی کنند. پس بهتر است ریدایرکت 301 را به جای آن به کار برد.
شما برای بررسی این مورد از افزونه Redirect Path Checker در مرورگر کروم میتوانید استفاده کنید و پس از شناسایی آنها از توسعه دهنده وب خود بخواهید، ریدایرکت 301 را جایگزین آنها کند.
-ریدایرکت 301 و 302 و اهمیت آن ها در سئو تکنیکال
به کارگیری ریدایرکت در انتقال سایت میتواند کمک حال توسعه دهندگان وب قرار گیرد. برای ریدایرکت کردن دائمی یک صفحه از ریدایرکت 301 استفاده کنید؛ زیرا یک دستور دائم شناخته میشود. اما ریدایرکت 302را زمانی که میخواهید صفحات به صورت موقت ریدایرکت شوند به کار گیرید.
ریدایرکت برای موتورهای جستجو بدین معنی است، که نه تنها آدرس صفحه تغییر پیدا کرده؛ بلکه محتوا و نسخه بروز شده آن را در آدرس جدید میتوانند پیدا کنند.
گزینه های دیگر ریدایرکت مانند دایرکت 302 و یا متا رفرشها جایگزینهای ضیفتری به جای دایرکت 302 هستند. توصیه میکنیم فهرست ریدایرکتها را هفتگی یا ماهانه بررسی نمایید.
-بررسی لینک دهی داخلی سایت در رفع مشکلات سئو تکنیکال
ساختار لینک های داخلی بر نفوذ موتورهای جستجو در سایت شما تاثیرگذار هستند. به همین خاطر اگر سایت بزرگی دارید و لینکدهی به صفحات مختلف در آن زیاد نیست؛ لطفا به این نکته توجه کنید. اما اگر سایت کوچک وردپرسی دارید جای نگرانی زیادی نیست.
اگر تمرکزخاصی بر روی مبحث لینکدهی داشته باشید موجب ارتقا رتبه بندی سایت خود می شوید.
برای اینکه نمای کلی از لینک های داخلی سایت خود به دست آورید؛ پیشنهاد میکنیم بر روی قسمتهای مختلف سایت خود کلیک کنید و ارتباط آنها را با هم بیابید. به خصوص لینک های داخلی صفحات مهم و صفحه محصولات را حتما در برنامه کاری خود قرار دهید.
در این مقاله 15 مورد از مشکلات سئو تکنیکال یا سئو فنی و راه حل های آنها را مشاهده کردید. امید است که این مقاله برای شما مفید بوده باشد و بتوانید از آن در جهت ارتقا رتبه سایت خود بهره بگیرید هر چند که بهینه سازی تنها به این موارد ختم نمی شود.
عالی بود ...دستتون درد نکنه